субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Održana manifestacija “Krajinska berba!“

Negotin: Održana manifestacija “Krajinska berba!“

U slavu grožđa, vinogradarstva i vinarstva Turististička organizacija opštine Negotin, Udruženje građana “Rogljevačke pivnice” i selo Rogljevo priredili su manifestaciju “Krajinska berba”. Kao i ranijih godina program je počeo u 15 časova tradicionalnom berbom grožda u rogljevačkim vinogradima, a nakon toga je održan i sadržajan kulturno-umetnički program u centru Rogljevačkih pivnica. Nastupili članovi kulturno umetničkih društava “Nikola Pašić” iz Zaječara, “Doina Banatului” iz Rumunije, kao i Etno grupa “Klasje”, koju čine učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” pod upravom Dušice Đurđić, dok će se u večernjim satima predstaviti i “Negotinski kavaljeri”, kao i Duvački orkestar “Timočani”.

Danas ne postoji kontinent koji ne proizvodi vino, niti zemlja u kojoj se ono ne pije. Užitak ispijanja svakog gutljaja je neprocenjiv, a koliko je vino posebno piće potvrđuje i činjenica da ukus vina nije uvek isti. Negotinsko vinogorje je u prošlosti bilo izuzetno cenjeno, kako po određenim sortama grožđa koje su na tom prostoru uzgajane tako i po čuvenim vinima iz ovog kraja. U čast grožđa, vina i vinogradarstva tokom godine se u Negotinskom kraju organizuju brojne manifestacije, poput “Krajinske berbe” koja je i ove godine u Rogljevu okupila veliki broj ljudi.

“ U gotovo svim Negotinskim selima se u ovom periodu vrši berba grožđa, i obzirom da se većina meštana Negotinske Kkrajine bavi vinarstvo i vinogradarstvo, centralnu proslavu posvećenu vinogradarstvu i vinarstvu organizujemo na nekom zanimljivom turističkom lokalitetu, poput Rogljevačkih pivnica u ovom slučaju, kako bi smo promovisali sam lokaliteta ali kompletnu ponudu Negotinske krajne“, ističe Dušan Petrović direktor TO opštine Negotin.

“Krajinska berba” je najpre počela kao privatna zabava sda već pokojnog Ljube Radosavljevića rodom iz Rogljeva, da bi kasnije tradiciju nastavila njegova kćer, nakon čega se u organizaciju uključuju savet MZ u Rogljevu kao i TO opštine Negotin.

Pored manifestacija proslave Sv Trifuna na rajačkim pivnicama u februaru meseci, zatim “Krajinske berbe” na samom kraju leta koja se održava na rogljevačkim pivnicama, predstoji još i jesenja manifestacija „Smedovački božole“ ili festival mladog vina u Smedovcu. Inače pokrovitelj svih ovih manifestacija je opština Negotin.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts