четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Zavičajni muzej u Knjaževcu čuva arheološka i etnološka blaga

Zavičajni muzej u Knjaževcu čuva arheološka i etnološka blaga

Zavičajni muzej Knjaževac nalazi se u zgradi koja je sagrađena 1906. godine kao dvojna porodična stambena zgrada u vlasništvu porodice Sibinović, nekadašnjih vlasnika rudnika „Dobra sreća“ u Vini. Danas je ovaj objekat spomenik kulture. Pripada vrsti kulturnih dobara građanske arhitekture sa stilskim karakteristikama značajnim za period sa početka 20. veka. Posebno blago Zavičajnog muzeja predstavljaju stalna arheološka i etnološka postavka.

“Mi imamo jako bogatu arheološku i etnološku zbirku, stalnu arheološku i etnološku postavku i galerijski prostor u kome se održavaju gostujuće izložbe. Ali tu je i jedan deo u kome su izložena umetnička dela našeg akademskog slikara Dragoslava Živkovića. U muzeju imamo predmete od praistorije sve periode, od paleolita preko neolita, eneolita, bronzanog i gvozdenog doba, takođe imamo izložene predmete sa Timakum Minusa, antičkog lokaliteta od 1. do 5. veka nove ere, i izložene predmete iz srednjeg veka“, rekla je Milena Muminović, kustos-arheolog Zavičajnog muzeja.

„Kroz etnološku postavku prikazan je način života u knjaževačkom kraju u 19. i početkom 20. veka i tu se mogu videti zanati koji su bili zastupljeni u našem kraju, izuzetna narodna i gradska nošnja 19. i 20. veka“, dodala je Milena.

Nakon delimičnog uređenja i dvorišnog prostora omogućena je živa kulturna delatnost. Brojne muzičke, književne večeri, prezentacije i promocije, kreativne radionice održavaju se od proleća do jeseni u dvorištu Zavičajnog muzeja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts