среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru dobrovoljna akcija davanja krvi 9. avgusta

U Zaječaru dobrovoljna akcija davanja krvi 9. avgusta

Leto je doba godine kada je krv najpotrebnija i obično nedostaju sve krvne grupe. Kako bi krv čekala građane, a ne građani krv, Crveni krst Zaječar u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizuje akciju dobrovoljnog davalaštva krvi na gradskom trgu u Zaječaru od 9 do 16 časova. Ovo je druga po redu akcija u okviju letnje kampanje

„ Svi naši verni davaoci koji su se do sada odazivali ovakvim pozivima, mogu da dođu sutra na gradski trg, ali isto tako mogu i oni koji do sada nisu davali krv mogu da dođu i daju svoj doprinos. Kao što je Institut za transfuziju krvi pripremio u vidu zahvalnosti poklone za naše davaoce, tako je i Crveni krst Zaječar obezbedio neke poklone. Ovoj akciji su se odazvali lokalni kafići, pekare i frizerski saloni koji su te poklone spremili za davaoce. Čak je i Predškolska ustanova Đulici izašla u susret ovoj akciji tako što su mališani crtali pozivnice kojima su pozivali svoje najbliže da dođu i daju svoj doprinos“, rekla je Irena Mladenović, saradnik Crvenog krsta Zaječar

Ovu akciju podržala je i Gradska uprava Zaječar.

„Primenom novog Zakona o transfuzijskoj medicini, koji stupa na snagu 1. januara 2019. godine, neće moći više da se da krv u bilo kom trenutku, odnosno namensko davanje krvi se ukida, što znači da će građani moći da daju krv samo u akcijama predviđenim za to. Te bih skoristila ovu priliku da pozovem građane, u ime Gradske uprave, da se odazovu ovoj akciji kako ne bismo došli u situaciju da građani čekaju krv, nego da krv čeka građane“, rekla je Marija Marković, članica gradskog veća zadužena za socijalnu zaštitu, boračka i invalidska pitanja.

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts