недеља, 5 априла, 2020

20 godina sa vama
Preventivni ginekološki pregledi u selima veoma značajni za žene

Preventivni ginekološki pregledi u selima veoma značajni za žene

Starije žene sa sela veoma retko dolaze na ginekološke preglede u Domovima zdravlja. Kako bi i one dobile odgovarajuću zdravstvenu negu na inicijativu ginekologa Vere Najdanović Mandić, a u organizaciji Zdravstvenog centra Zaječar, u mnogim selima organizovani su ginekološki pregledi.

„Prošle godine smo radili preventivne preglede u Rgotini, Salašu i Velikoj Jasikovi. Najbolje je kada dođemo što bliže tim ljudima koje pozovemo na pregled preko šefa mesne kancelarije ili sestara koje su za to zadužene. U principu, pozivamo sve žene od 15 godina pa naviše. Ove godine smo radili sistematske preglede u Brusniku, Dubočanu, Glogovici i Koprivnici gde je bio baš slab odaziv žena. Takođe smo bili u Trnavcu i Vražogrncu“, rekla je prim.dr Vera Najdanović Mandić, ginekolog.

Ovakvi pregledi veoma su značajni za žene u selima. „Kada ponesemo svu opremu i dođemo u neko od sela trebalo bi i žene da se odazovu, jer prvo dobiju pregled, onda se uzme papanikolau i sve što se požale mogu da dobiju dodatne upute za dodatnu dijagnostiku“, rekla je prim.dr Vera.

Preventivni pregledi kod žena su od velikog značaja za rano otkrivanje bolesti. Mnoge od tih bolesti mogu se preduprediti ukoliko se blagovremno otkriju. Zato se redovni sistematski ginekološki pregledi preporučuju bar jednom godišnje, u zavisnosti od godina starosti i porodične anamneze. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts