четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Opština Knjaževac ulaže u poljoprivredu

Opština Knjaževac ulaže u poljoprivredu

Opština Knjaževac prepoznatljiva je po svojim ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju. U ovoj opštini najzastupljenije je voćarstvo i do sada je subvencionisano blizu 1000 novih hektara pod višnjom, ali se takođe ulaže i u stočarstvo, pčelarstvo i ostale grane poljoprivrede.

„Ove godine smo imali nekoliko konkursa vezano za podsticaje poljoprivredne proizvodnje. Završen nam je konkurs za voćarstvo, konkretno za podizanje višegodišnjih zasada pod voćem. Tu smo subvencionisali 80% od troškova sadnog materijala do 1 hektara po gazdinstvu. Imali smo konkurs za stočarstvo za nabavku umatičenih grla koza i ovaca i taj konkurs je završen potpisivanjem ugovora“, rekao je Marko Stojanović, pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu.

On je najavio da će tokom jeseni biti raspisan konkurs za pčelare koji se odnosi na nabavku zasada medonosnog bilja. „Mi ćemo subvencionisati sadni materijal za medonosno bilje svim pčelarima koji se budu javili sa teritorije opštine Knjaževac“, rekao je Marko i dodao da će tokom oktobra biti raspisan još jedan konkurs za voćare. „Ove godine biće povraćaj do 220 000 dinara po gazdinstvu za podizanje višegodišnjeg zasada pod bilo kojom vrstom voća, a 80% je subvencija od sadnog materijala.“

Ove godine iz opštinskog budžeta za poljoprivredu je izdvojeno oko 30 miliona dinara. Prema rečima Marka Stojanovića u planu je raspisivanje konkursa za voćarstvo za koji će biti izdvojeno oko 7 miliona dinara i za pčelarstvo gde će opština izdvojiti oko 3 miliona.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts