уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Odlična turistička sezona na Felix Romuliani

Odlična turistička sezona na Felix Romuliani

Jedan od najočuvanijih svetskih arheoloških nalazišta jeste carska palata Feliks Romulijana koja se nalazi u blizini Zaječara. Ova turistička sezona bila je jedna od boljih, a najviše turista dolazi iz Italije, Španije, Francuske, Nemačke, Belgije, ali i veoma mnogo Švajcaraca posećuje ovaj lokalitet.

“Prolećna sezona bila je izuzetna jer smo, za neka 3 meseca, imali otprilike 4 puta veću posetu nego cele prethodne godine. Nadam se da će se to nastaviti od septembra kada krenu ekskurzije. Moram priznati da imamo mnogo više, nego ikada, stranih posetilaca i uopšte dobru saradnju sa nekim agencijama koje se bave kulturnim turizmom. Tako da imamo dosta grupa stranaca koji nam dolaze, ali I jako mnogo individualnih poseta. Ono što posebno raduje jested a što više naših ljudi, iz Srbije, dolazi da vidi Romulijanu”, rekla je direktorka Narodnog muzeja Zaječar Maja Živić.

Ovo arheološko nalazište od 2007. godine upisano je u listu Svetske kulturne baštine i posetiocima pruža još mnogo mogućnosti da saznaju kakav je nekada život bio na Romulijani.

“Imamo i neke dodatne sadržaje, u smislu da omogućavamo i onim ljudima koji su, nažalost, lišeni vida da mogu na neki način da dožive ovo, pa tako imamo vodiče na Brajevom pismu, audio vodiče na više svetskih jezika. U okviru projekta Hera, koji je završen pre nekoliko godina, imamo virtuelnu šetnju kroz palatu, hologram i timeline koji su raspoređeni u dve kule”, rekla je direktorka.

U planu je da se u narednom periodu urade dodatna snimanja na Maguri, koja se nalazi u sklopu ovog kompleksa, kako bi se to prezentovalo u 3D formatu i snimio arheološki film.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts