четвртак, 18 априла, 2024

20 godina sa vama
Izložba „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“ otvorena u Radul-begovom konaku

Izložba „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“ otvorena u Radul-begovom konaku

Stećci su srednjovekovni nadgrobni spomenici u obliku velikih kamena sa, ponekad, uklesanim slikovnim ukrasima i natpisima. Sreću se kao samostalni ili u grupi čineći tako nekropolu. Nastanak stećaka se vezuje za prvu polovinu 13. veka, a klesani su sve do početka 16. veka nakon čega se ubrzo gube. Sa sigurnošću može se tvrditi da su se ispod stećaka sahranjivali pripadnici pravoslavne, katoličke i bosanske crkve. Ideja za realizaciju ove izložbe „Stećci Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore“ potekla je od dr Gorana Komara.

„On je dugi niz godina proveo na terenu baveći se stećcima, a obzirom da smo radili na nekim ranijim projektima imao je poverenje u mene da ću ovu izložbu izneti na pravi način, kako to i zaslužuje. Izložba je ranije nosila naziv „Stećci Boke i zaleđa“ a kasnije smo videli da je interesovanje za izložbu veliko pa smo je proširili“, rekla je Mirjana Vukasović, dokumentaristkinja Muzeja u Kotoru. Ona je dodala: „Ovo je jedna međunarodna izložba i zadovoljna sam pozivom ustanove.“

Cilj ove izložbe je da se stavi akcenat na period u kome su nastajali srednjovekovni nadgrobni spomenici  i da se na taj način afirmiše kulturna baština na ovim prostorima koja je od nemerljivog značaja za kulturnu istoriju regiona i Evrope. Godine 2016. stećci su našli mesto na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, a sama izložba je realizovana u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, a kroz konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata u oblasti kulturnih delatnosti Srba u inostranstvu u 2017. godini.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts