четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru obležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

U Zaječaru obležen Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Prema podacima Ujedinjenih nacija oko 600.000 žena, dece i muškaraca svake godine se nađe u lancu trgovine ljudima. Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima sa ciljem podizanja svesti o ovom problemu u globalnoj javnosti. Obeležavajući ovaj dan, učenici škole Ljuba Nešić u Zaječaru svojim vršnjacima objasnili su kako se treba čuvati od ovakve opasnosti.

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svetu koji utiče na život miliona ljudi širom sveta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Kontinuiranim sprovođenjem informativnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, Crveni krst Srbije nastoji da zaštiti mlade od zamki trgovine ljudima prenošenjem preventivnih poruka. Takva znanja su od velikog značaja za malu decu. 

“Učenici Osnovne škole Ljuba Nešić obeležava ovaj svetski dan tako što crta, boji i svoje vršnjake poziva da se ovoj akciji pridruže. Imali smo niz aktivnosti i edukacija gde je deci ukazano na sve moguće negativnosti koje nam prete na svakom koraku”, rekla je Marija Šogor, učiteljica OŠ “Ljuba Nešić”

Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva trgovine ljudima, potencijalni trgovci ljudima mogu biti: partneri, članovi porodice, makroi, vlasnici javnih kuća i menadžeri salona za masaže, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici fabrika i korporacija, bande, kriminalne mreže i ostali. Žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, deca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju, kao i bilo koji drugi oblik rada ili usluga koji podrazumeva prisilu na rad.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts