петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
SAVETI: Šta raditi sa sadnicama višnje u narednom periodu

SAVETI: Šta raditi sa sadnicama višnje u narednom periodu

Ova godina je bila jako teška za voćare, a pogotovo za višnjare. Počev od lošeg vremena u cvetanju, a kasnije u nalivanju plodova, visokih temperatura, ali i obilnih padavina koje su u par navrata prekidale berbu uticali su na smanjenje kvaliteta ploda te je i sam prinos, u odnosu na prošlu godinu, niži za 20 do 30%. Došlo je i do pucanja plodova i kvarenja višnje na stablima, dok je na pojedinim parcelama i veličina ploda ostala mala, te je sva ta višnja završila u drugoj klasi.

„Problem je bio što je berba prekidana u više navrrata tako i da je zaštita bila jako specifična u ovoj godini. Postoje višnjari koji nisu obrani, a i pitanje je da li će biti obrani. Ukoliko se desi da proizvođači ne mogu da plasiraju takav plod trebalo bi da stresu ta stabla jer je to izvor zaraze i imaće drastično smanjenje roda sledeće godine“, rekao je Mihajlo Žikić, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Zaječar. On je dodao: „Ko je završio berbu, pored redovne zaštite od bolesti, trebalo bi da ubaci neka folijana đubriva na bazi fosfora jer višnja sada ulazi u period kada diferincira cvetne pupoljke za narednu godinu.“

Obzirom da ima padavina poslednjih dana preporučuje se dodavanje azotnog đubriva. Treba se pratiti prognoza pa da se to đubrivo rasturi pre kiše

Saveti stručnjaka su da poljoprivredni proizvođači nikako ne zapuste svoje voćnjake, te bi najbolje bilo da u narednom periodu trebalo bi i obraditi zemljište, obzirom da su izuzetno povoljni uslovi za napredovanje korovske vegetacije.

Slab rod višnje ove godine, niske otkupne cene i problemi sa plasmanom, višnjarima su zadale muke. Kako bi doprineli da sledeće godine rod bude bolji, proizvođači se moraju pridržavati saveta stručnjaka i da u narednih mesec dana posvete više pažnje zasadima.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts