четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru je obeležen 9. maj Dan pobede u Drugom svetskom ratu

U Zaječaru je obeležen 9. maj Dan pobede u Drugom svetskom ratu

9. maj svet obeležava kao Dan pobede u Drugom svetskom ratu, a Evropa i kao svoj dan. Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Naime, u Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. bezuslovnu kapitulaciju Nemačke potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel.U ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemacčkih trupa, i njihovih saveznika, još nekoliko dana pružali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja). U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika. Precizan broj stradalih nije nikada ustanovljen. Procene govore o tome da je bilo između 50 i čak 80 miliona poginulih, od kojih je civila bilo između 38 i 55 miliona.

Povodom 9. maja Dana pobede nad fašizmom u Zaječaru je organizovano polaganje venaca na spomenik poginulima za oslobođenje ovog grada u II svetskom ratu. Tradicionalno, više godina unazad, i delegacija ambasade Ruske federacije u Srbiji učestvuju u polaganju venaca na spomenik hrabrim vojnicima koji su žrtvovali svoje živote za oslobođenje Zaječara u II svetskom ratu.

Ovim povodom gradonačelnik Zaječara Boško Ničić priredio je prijem u salonu Gradske uprave u Zaječaru za predstavnika ambasade Ruske federacije.

Dan pobede nad fašizmom je obeležen kakoZaječaru tako i u brojnim gradovima i opštinama u Srbiji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts