понедељак, 1 јуна, 2020

20 godina sa vama
Održan 13.„Đurđevdanski sabor“ u Gamzigradu

Održan 13.„Đurđevdanski sabor“ u Gamzigradu

Tradicionalni 13. .„Đurđevdanski sabor“ koji je juče održan U Gamzigradu ,otvorila je pomoćnica Gradonačelnika Zaječara Elena Petrović.
„Veliki broj vas ovde, danas, znak je da ovo selo živi, a ova manifestacija upravo oslikava kako treba da čuvamo tradiciju i naše običaje. Ako čuvamo našu tradiciju mi čuvamo i naš identitet“, istakla je Elena Petrović.
Pomoćnik gradonačelnika Milan Stanković je sa predsednikiom Mesne zajednice Gamzigrad Milanom Nikolićem, otvorio renovirane prostorije Mesne zajednice Gamzigrad istakavši da ovo selo predstavlja primer kako mesne kancelarije i mesne zajednice treba da funkcionišu.
Tokom manifestacije priređen je prikaz narodnog običaja „Promuz ovaca“ priređena je izložba tradicionalne trpeze, organizovano je crtanje murala, takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice, a održan asu i brojna takmičenja u tradicionalnim disciplinama. Najukusniju jagnjeću čorbicu pripremile su članice Udruženja žena Romula, prva ekipa, drugo mesto pripalo je drugoj ekipi Udruženja žena Romula, dok je treće mesto osvojio Srboslav Pavlović iz Vražogrnca. U nadvlačenju čobanskog štapa pobedio je Mladen Trailović iz Gamzigrada, a u bacanju kamena s
ramena najbolji je bio Stefan Živković , takođe iz ovog sela. Za najlepšu pastiricu izabrana je Hristina Veljković iz Vražogrnca,prva pratilja je Dragana Jovanović iz Udruženja Roma Zaječara ,a druga pratilja Petra Lazarević iz Gamzigrada.Najlepši venčić isplela je Marijana Mladenović iz Gamzigrada.
U okviru 13. “Đurđevdanskog Sabora” priređen je bogat program u okviru koga su nastupila kulturno umetnička društva: „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora,“Graničar“ iz Halova, kao i folklorna grupa „Udruženje Društva Roma Zaječar“.
Organizatori manifestacije su :Narodno pozorišteTimočkeKrajine- Centar za kulturu “ZoranRadmilović”,Turistička organizacija Grada Zaječara i Mesna zajednica Gamzigrad, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts