недеља, 5 маја, 2024

20 godina sa vama
U zaječarskoj Gimnaziji održani izbori za predsednika Đačkog parlamenta

U zaječarskoj Gimnaziji održani izbori za predsednika Đačkog parlamenta

Nakon što su ispoštovali izbornu proceduru I sproveli „izbornu kampanju“,u učionici broj 20 zaječarske Gimnazije 25. Aprila održani i izbori za predsednika Đačkog parlamenta.

Izbor čini se nije bio ni malo jednostavan jer su se na glasačkom listiću našla četiri kandidata, sa sličnim idejanim programima, ali I ciljem da podstaknu srednjoškolce da se uključe u rešavanje svojih problema.

Miloš Gospodinović, dosadašnji predsednik Đačkog parlamenta Gimnazije za samo godinu dana sproveo je brojne aktivnosti, I pored učenja uspeo je da uključi svoje vršnjake u realizaciju nekoliko  projekata.

Dragana Rašić, professor Sociologije u Gimnaziji istakla je da  uz pomoć ovakvih aktivnosti učesnici stiču uvid u stvarne demokratske procedure i izrastaju u odgovorne građane svesne važnosti pravog izbora. 

Glasanje za predsednika je imalo formu pravih predsedničkih izbora, pravo da se kandiduju imali su učenici 3. razreda, a  pravo glasa imali su svi učenici Gimnazije.

Đački parlament  osnovan je 2002. godine i  već godinama je član Unije srednjoškolaca Srbije.

 Danas  broji 30 članova, i to po 2 predstavnika svakog odeljenja. Izbori za predsednika Đačkog parlamenta i ove godine organizovani su uz podršku Fondacije “Iskorak” , “Zaječarske inicijative” u partnerstvu sa Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts