субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Knjaževac:  27. marta promocija monografije „Kralj“ u Narodnoj biblioteci „Njegoš“

Knjaževac: 27. marta promocija monografije „Kralj“ u Narodnoj biblioteci „Njegoš“

Povodom 27. marta, Svetskog dana pozorišta, Narodna biblioteka „Njegoš“ poziva vas na promociju monografije „Kralj“. O velikanu srpskog glumišta, Petru Kralju, govoriće autor knjige Anita Panić.

Anita Panić poznati televizijski autor,pisac I dokumentarsta,čiji su filmovi dobijali nagrade na mnogim medjunarodnim festivalima,sa 23 godine televizijskog iskustva,došla je na ideju da napiše knjigu o glumcu Petru Kralju sa kojim je poslovno saradjivala još sredinom devedesetih godina. Knjigu je pisala intenzivno godinu dana .Monografija KRALJ sadrži petnaest poglavlja i pisana je tako da fenomenološki predstavlja neobičnu ličnost jednog glumca,kao ostavštinu za budućnost.Da buduće generacije mladih glumaca mogu saznati o jednom brilijatntnom glumcu i dobrom čoveku,kakav je bio Petar Kralj .Sačinjena je od pretnest poglavlja i svako poglavlje počinje sa citatom ovog velikog glumca koji je promišljao na različite teme o životu,glumi,porodici,prijateljima.Tako, svako poglavlje otvara odredjenu temu,u okviru koje mnogi učesnici ove Monografije govore o Petru Kralju kao glumcu i kao čoveku koji je, uprkos javnom poslu koji je obavljao glumeći stotine likova u pozorišnim komadima,privatno bio vrlo stidljiv i skroman čovek.

Knjigu ‘’KRALJ’’ čini niz uzbudljivih priča ne samo njegovih kolega, glumaca,reditelja,pisaca,već i porodice,ćerke Milice,poznate pozorišne rediteljke,supruge, Sonje,nekadašnje balerine i koreografa Narodnog pozorišta,najbolje drugarice iz detinjstva ,studenata koje je učio o glumi i životu, prijatelja sa kojima je igrao tenis i košarku,obućara iz kraja, gazda kafanica u koje je svakodnevno odlazio. Knjiga sadrži oko 300 fotografija,mnoge od njih nisu nikada objavljivane u
javnosti.

Deo uvodnog teksta

Ovo nije bajka, ali je priča o jednom Kralju, o vladaru pozorišne scene, čudesnih stihova i ljudske dobrote, i to od one posebne sorte, koja se retko sreće u ovom dvadeset i prvom veku. Živeo je Kralj u svom neobičnom kraljevstvu u neprestanoj potrazi za onim što je lepo. Uvek nas je svojom glumačkom igrom podsećao na to da u sebi nismo dovoljno odnegovali sposobnost da se radujemo i igramo. Bio je čovek sadašnjeg trenutka. Radio je svoj posao sa ubedjenjem da radi važan i složen posao. Kažu da se nikada nije nudio, ali ni pozive nije odbijao. Igrao je mnogo i u pozorištu i na na filmu i televiziji i to bez zamora, istrošenosti, ponavljanja. Bio je ubedjen da umetnost počinje tamo gde prestaje zanat. Kralj je čitav svoj glumački život posvetio misiji da publiku ne treba samo zabavljati, već i svojim ulogama,stavovima i razmišljanjem uvek iznova potsećati da je život samo jedan i da do poslednje scene treba sami da ga režiramo.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts