четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: 7 intervencija hitne pomoći u novogodišnjoj noći, dok je u periodu do Božića broj pacijenata povećan za 20%

Zaječar: 7 intervencija hitne pomoći u novogodišnjoj noći, dok je u periodu do Božića broj pacijenata povećan za 20%

U toku novogodišnjih i Božićnih praznika Služba za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja u Zaječaru imala je dosta intervenicija. Prema rečima dr Dragana Živkovića specijaliste urgentne medicine posla je bilo i u novogodišnjoj noći ali i tokom proslave Božića, uglavnom je lekarska pomoć bila neophodna radi zbrinjavanja onih koji su preterali u konzumiranju alkohola, ali i oko saniranja povreda nastalih tučom.

Obzirom da je veliki broj Zaječaraca novu 2018. godinu dočekao na skveru, realno je bilo očekivati i da će nekome pozliti. Naime ekipe hitne pomoći su 31. decembra intervenisale 7 puta, pošto je ipak u pitanju velika koncentracija ljudi na jednom mestu dr Živković ističe da posla ipak nije bilo puno, napominjući da je na gradskom trgu u novogodišnjoj noći dežurala mobilana ekipa.

Kada je u pitanju period između Nove godine i Božića broj intervencija se blago povećao, za nekih 20-tak posto kaže dr Živković i dodaje da su to uglavnom bili hronični bolesnici kojima vremenske prilike ne pogoduju.

Pored navedenih tegoba ima dosta padova, lomova i povreda, bez obzira što nema snega i poledice, činjenica je da se starije osobe povređuju i u kućnim uslovima, a prema informacijama u Zaječarske Hitne pomoći takvih povreda je najviše u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Nije zebeleženo ni povečanje broja obolelih od gripa, osim možda sporadičnih slučajeva na odeljenju opšte prakse, dr Živković ističe da je to rezultat uspešne imunizacije stanovništva. Lekari savetuju građane, prvenstveno hronične bolesnike i sve one koji spadaju u rizične kategorije, da u narednom periodu povedu računa i redovno uzimaju propisanu terapiju, da konzumiraju laganiju hranu i imaju češće obroke, kao i da se obavezno odmaraju i ne izlažu se bespotrebnom naporu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts