четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Održan je seminar „Podrška zapošljavanju i radnom angažovanju osoba sa invaliditetom“

Zaječar: Održan je seminar „Podrška zapošljavanju i radnom angažovanju osoba sa invaliditetom“

Udruženje građana „Rime“ Zaječar i Dnevni boravak „Naša kuća“ iz Beograda organizovali su predavanje na temu „Podrška zapošljavanju i radnom angažovanju osoba sa invaliditetom“ . Na predavanju je bilo reči i o uvođenju lica sa intelektualnim smetnjama u proces rada, kao i o alatima u izradi planova podrške. U okviru predavanja, predstavljen je model socijalnog preduzetništva “ Kuhinja na točkovima”.

Pomoć i podrška pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom, zatim potrebe i uslovi koje poslodavci ispoljavaju kada su u pitanju pomenute kategorije zaposlenih, bile su neke od tema pomenutog skupa. Posebno je bilo ineresantnto predavanje na temu socijalnog preduzetništva, za koje postoji interesovanje da zaživi i u Zaječaru.

Socijalno preduzeće “Naša kuća” svoje usluge pruža osobama sa poteškoćama u razvoju, a pored toga učestvuju i brojni okruglim stolovima, javnim raspravama i doprinosi na taj način da se zakoni vezani za ovu oblast u mnogome poboljšaju. Anica Spasov iz Socijalnog preduzeća “Naša kuća” naglašava da je na ovom seminaru bilo reči i o zakonu o zapošljavanju, i da je ovom prilikom označeno koje su njegove dobre a koje loše strane.

Ono što je takođe važno jeste da je tržište rada loše organizovano kada je zapošljavanje osovba sa invaliditetom u pitanju, istaknuto je ovom prilikom. Ne postoji ažurirana i validna baza podataka, tako da i kada poslodavci traže radnika ne mogu da se snažu, jer zapravo nemaju adekvatne podatke ko odgovara profilu koji traže. Takođe je i veli problem obrazovanje, odnosno veliki broj kadrova koji trenutno nisu potrebni na tržištu. Ono što treba istaži jeste da ova kategorija nezaposlenih može raditi uz podršku, međutim to ne postoji u zakonu što takođe pretstavlja problem.

Kada se govori o rešavanju problema nezaposlenosti osoba sa invaliditetom i osoba sa teškoćama u razvoju, dolazi se do zaključka da je model socijalnog preduzetništva upravo to rešenje, jer na krajiu privreda i počiva na mikro i malim preduzećima, a ovakva preduzeća pružaju tim ljudima mogućnost da rade, jer takvih preduzeća ima svuda u svetu samo je pitanje kada će ih više biti i u našoj zemlji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts