петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Na Zoranovim danima dodeljen još jedan brk

Na Zoranovim danima dodeljen još jedan brk

Miloš Đorđević, po oceni stručnog žirija, dobio je Zoranov brk za ulogu Alekse Žunjića u predstavi “Sumnjivo lice” Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Andraša Urbana.

“Zaista sam presrećan, ja nemam reči. Ova nagrada mi mnogo znači jer nosi ime glumca poznatog po komičnom repertoaru, po improvizaciji, po velikoj hrabrosti  I slobodi na sceni da pusti publici nešto lično, nešto svoje. U tom smislu ja sam se tu prepoznao. Mi glumci, iako ja vise nisam toliko mlad glumac, koji učimo I gledamo starije kolege,  volimo kod tih velikih glumaca da prepoznajemo neke zajedničke crte ubeđujući sebe da možda i mi možemo jednog dana da postanemo tako veliki I tako jačamo svoje samopuzdanje. Tako da meni ova nagrada zaista puno znači”, rekao je Đorđević na pres konferenciji nakon predstave.  Na pitanje novinara kako je tekla saradnja sa Andrašom Urbanom kad je reditelj izneo svoje viđenje lika, koji treba da igra, Đorđević kaže: “Ja nisam bio iznenađen. Svakako sam znao da to ne može da bude ništa normalno I klasično. Samo je bilo pitanje u šta će to izrasti. Imao sam jednu jedinu indikaciju od Andraša Urbana “ti ćeš se puno presvlačiti”. Rekao mi je  “uđeš k`o žena, a posle ćemno da vidimo”. To mi je bilo dovoljno za sav ovaj užas, koji sam prikazao večeras na sceni. “

Željko Hubač, direktor Drame Narodnog pozorišta, koji je došao zajedno sa ansamblom u Zaječar kaže :“Dobili smo predstavu koja ima prepoznatljivu estetiku Andraša Urbana, a nije izneverila Nušića. Ona obuhvata ovo vreme. To je Nušić  XXI veka. „Sumnjivo lice“ je verovatno njegov najhrabriji komad. Predstava je glas više razumu i veri da imamo snage da svojim životima podarimo smisao”..

Petog festivalskog dana najmlađa publika gledala je ansambl Državnog lutkarskog teatra iz Vidina, koji je izveo komad “Čedo” po tekstu, režiji i scenografiji Magdalene Miteve. Predstava obrađuje temu starog bugarskog običaja. Novorođena beba trebalo bi da dobije ime po dedi, a majka I čerka započinju besnu raspravu oko imena nerođenog deteta.  Kako da ga nazovu, po dedi ili po ocu. Rasprava oko imena pokazuje večni sukob između generacija, tradicije I vrednosti.

Na program Dana “Zorana Radmilovića” u četvrtak, 2. Novembra, šeste festivalske večeri, je komad “Mirna Bosna”, koji po tekstu Borisa Lalića I u režiji Saše Peševskog, izvodi ansambl Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Neposredno pre predstave u foajeu zaječarskog pozorišta biće predstavljena nova izdanja Sterijinog pozorja, o čemu će govoriti dr Miroslav Radonjić, direktor ove kuće.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts