петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječar: Vladika Ilarion služio svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u Velikoj Jasikovi

Zaječar: Vladika Ilarion služio svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi u Velikoj Jasikovi

Proslava slave je jedan od najvažnijih dana u godini u kući svakog pravoslavca, zato je nužno da vernici budu upoznati sa datumom svog sveca. Srpska pravoslavna crkva 27. oktobra praznuje dan Prepodobne mati Paraskeve – Svete Petke, zaštitnice žena, svetiteljke koja je pomagala bolesnima i siromašnima.Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku. Sveta Petka je i hramovna slava crkve u selu Velika Jasikova, tim povodom je u prisustvu velikog broja verujućeg sveta svetu arihjerejsku liturgiju služio episkop timočki Ilarion.

„Neka je svima vama draga braćo i sestre na zdravlje, na spasenje i na blagoslov ovaj današnji praznik i ovo sveto liturgijsko sabranje“, tako je svoje obraćanje vernicima u Velikoj Jasikovi započeo vladika timočki, čestitajući slavu svima prisutnim i izražavajući zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja meštana.

Episkop je naglasio da živimo u teškim vremenima, koja su prilično uzburkana i da nam je itekako potrebno da se približimo Bogu, jer nam jedino On može dati potpunu utehu.

„Neka da Gospod da se uvek okupljamo u ovako lepom broju, da deca koja ovde žive da se češće pričešćuju, da se time osvećuju i da vi svi zajedno nastavite obnovu ovog hrama, jer bez zajednice nema spasenja“, rekao je vladika obraćajući se vernicima u seoskoj crkvi, izražavajući nadu da će upravo taj hram biti stožer sela i opstanka u njemu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts