петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Predavanje na temu „Afrička kuga svinja“ održano u Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru

Predavanje na temu „Afrička kuga svinja“ održano u Regionalnoj privrednoj komori u Zaječaru

Privredna komora Srbije-Regionalna privredna komora Zaječarskog i Borskog upravnog  okruga i  Veterinarski specijalistički institut Zaječar, organizovali su predavanje na temu: Afrička kuga svinja Potencijalni rizici i posledice unosa virusa u Republiku Srbiju.

U skladu sa epizootiološkom situacijom u širem regionu, a u svrhu obezbeđivanja stručnih informacija cilj ovog predavanja je bio da se sa veterinarskim stanicama, uzgajivačima svinja i lovačkim udruženjima predstavi opasnost pojave Afričke kuge svinja, koja je virusna,  veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja i kod koje nema mogućnosti lečenja niti vakcinacije. Imajući u vidu da bolest nije prisutna kod nas najznačajniji zadatak predavanja bio je usmeren na podizanje pozornosti i informisanja, kako javnosti tako i vlasnika – držalaca svinja, a u cilju ranog otkrivanja, brze dijagnostike i primene kontrolnih mera. To podrazumeva pooštrene veterinarsko-sanitarne mere, kontrolu prometa svinja, odnosno unapređenje nivoa biosigurnosti na farmama svinja i primena dobrih farmskih praksi.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts