петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Negotin: Održani 17. po redu“Čučuk Stanini dani“ u Sikolu

Negotin: Održani 17. po redu“Čučuk Stanini dani“ u Sikolu

U Negotinskom selu Sikole održana je tradicionalna manisetacije, 17. po redu“Čučuk Stanini dani“, smotra izvornog narodnog stvaralaštva. Pored domaćeg ansambla, nastupili su i članovi kulturno-umetničkih društava “Neresnica” iz Neresnice kod Kučeva, “Sloga” iz Vražogrnca kod Zaječara, “Mladost” iz Čitluka kod Sokobanje, “Rudna glava” iz istoimenog sela u opštini Majdanpek, kao i borski folklorni ansambli “Penzioner” i “Petar Radovanović” iz Zlota.

Ova manifestacija je uvštena u zvaničan program „Negotinskog leta 2017.“. Obraćajući se prisutnima na početku priredbe, predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković naglasio je značaj ove i ostalih manifestacija, ističući da lokalna saouprava podržava sve kulturne događaje u opštini. On je rekao i da bi ubuduće trebalo više novca izdvojiti za kulturni amaterizam, kao i da je jako značajno što Sikole čuva uspomenu na Čučuk Stanu na ovakav način.

Meštani Sikola ne zaboravljaju ni Hajduk Veljka ni Čučuk Stanu, ovdašnju heroinu koju je krasio slobadarski duh i ogromna energija. Uspomenu na ovo dvoje narodnih junaka pored malobrojnih istoričara,sačuvali su i Negotinci, a manifestacije poput ove koja se po 17. put održava u rodnom selu nadaleko poznate krajinke Čučuk Stane imaju zadatak da otrgnu od zaborava običaje, tradiciju i nematerijalno blago i nasleđe ovog kraja.

Related posts