уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
Otvorena je izložba „Ekološka istina 2017“

Otvorena je izložba „Ekološka istina 2017“

U galeriji Radul begovog konaka u Zaječaru otvorena je izložba fotografija „Ekološka istina 2017″. Organizatori su Ustanova Centar za kulturu i turizam „CEKIT“ Zaječar i Foto klub „202″.

“ Kad je početkom devedesetih godina prošlog veke ekološki pokret u svetu, pa i u Srbiji, dostigao vrhunac, došli smo na ideju da organizujemo naučno stručni skup koji će okupiti stručnjake iz svih oblasti koje su na neki način vezane za zagađenje i zaštitu životne sredine. Inženjeri, biolozi, prostorni planeri, lekari i stručnjaci iz mnogih drugih oblasti su prikazali svoja istraživanja. Početkom ovog veka došli smo na ideju da organizujemo iložbu fotografija na ovu temu“, kaže jedan od inicijatora izložbe „Ekološka istina“ dr Ljubiša Đorđević. Ekologija je tema za sva vremena, a ova izložba pretstavlja viđenje planete Zemlje danas. Inače „Ekološka istina“ traje već jedanaest godina, a svake godine fotografi iz više od pedeset zemalja šalju svoje radove.

Na otvaranju ove izložbe, čulo se i to da ne postoji objektivniji prikaz stanja životne sredine od onog što vidi ljudsko oko i zabeleži kamera. Fotografije koje nastanu u jednom trenutku oslikavaju pravo stanje onoga što nas okružuje. Organizatori očekuju da će svaka sledeća izložba biti zelenija, i da ćemo uspeti da sačuvamo našu planetu, jer kako kažu drugu za sada nemamo.

Related posts