петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Otvorena izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ u Zaječaru

Otvorena izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ u Zaječaru

Narodni muzej Zaječar predstavio je zanatsku i umetničku grnčariju Velimira Đorđevića. Izložba „Od zemlje i ognja pozlatice“ organizovana je povodom pola veka života i rada najpoznatijeg zaječarskog grnčara Velimira Velje Đorđevića.

„Na Balkanu postoje tri tipa grnčarstva, najrazvijenije i najrasprostranjenije je istočno Balkansko grnčarstvo koje je zastupljeno i na ovim prostorima. To grnčarstvo ima više grnčarskih centara od Rumunije, preko Srbije Bugarske i Makedonije, Grčke i Albanije“, rekao je na otvaranju izložbe dr Dejan Krstić direktor Narodnog muzeja u Zaječaru, naglašavajuči da je svakako najznačajniji Pirotski centar koji je imao pedesetak sela zajedno sa gradom ogroman broj majstora koji su se raštrkali svuda po Balkanskom poluostrvu.

„Zaječar je imao sreću da najbolji pirotski majstor dođe upravo ovde i 1967. godine prošlog veka otvori svoju radionicu. Od tada Velimir Đorđević pa do danas, ravno pola veka stvara u Zaječaru“, kaže Krstić i dodaje da je pedeset godina posvećenosti i radu ozbiljan jubilej, koji valja obeležiti na dostojan način.

Velimir Đorđević je po dolasku u Zaječar prepoznat kao vrstan majstor, te je sticajem srećnih okolnosti prešao i u sveru umetnosti. Dakle Velja grnčar, kako ga zaječarci oslovljavaju nije samo zanatlija koji verno čuva zanat već i vrhunski naivni umetnik, ne samo Srbije već i nekadašnje Jugoslavije koju je više puta pretstavljao kao naivni umetnik, u ono vreme.

„U Zaječaru živim i stvaram pedeset godina i to je i osnovni motiv ove izložbe, što zapravo pretstavlja presek mog rada“, kaže autor Velimira Đorđevića.

Zanat se uči godinama i usavršava, tek kasnije može da se prenese drugom, međutim ovaj vremešni gospodin kaže da kod mladih danas ne postoji neko posebno interesovanje za bavljenje grčarstvom, danas su omladini zaniljive neke druge stvari, jer kako kaže, „svi se trude da idu u korak sa vremenom u kome žive „.

 

M.M

Related posts