четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Ima li rešenja problemu pasa lutalica ?

Ima li rešenja problemu pasa lutalica ?

Problem pasa lutalica iz dana u dan postaje sve veći i veći a nadležne lokalne i republička vlast ne nude efikasna rešenja. Država bi po tom pitanju sistemski nešto trebala da preduzme, saglasni su u tome predstavnici lokalnih samouprava. Grad Zaječar je na ime odštete od ujeda pasa lutalica u protekloj godini isplatio 12 miliona dinara, dok je od početka godine zaključno sa 18.julom iz gradske kase isplaćeno u te svrhe sedam miliona dinara. Neodgovorno vlasništvo u korenu je problema velikog broja napuštenih pasa koji lutaju ulicama cele Srbije, a važeći propisi ne dozvoljavaju lokalnim vlastima da primenjuju radikalna rešenja, kaže Vlada Videnović član gradskog veća grada Zaječara.

Broj napuštenih pasa se rapidno obnavlja prilivom novih. Problem stvaranja pasa lutalica, trebalo bi da bude obaveza nadležnih, jer bi se na taj način lakše rešavao problem postojećih pasa na ulicama, i to nije samo problem Zaječara već i problem više od 70 odsto lokalnih samouprava u Srbiji.

I tako s jedne strane nadležni imaju problem koji ne znaju kako efikasno da reše, sa druge strane zahtevi za odštetu su svakim danom sve brojniji. Najnepovoljnija situacija je kada oštećeni tuži grad. Ovakvi procesi su veliki trošak za gradski budžet, Ono što lokalne vlasti mogu da urade kako bi se smanjio broj pasa lutalica jeste da se izvrši sterilizacija i vakcinacija pasa, ali te životinje se kada se oporave nakon intervencije ponovo vraćaju na ulicu, reproduktivni lanavc se tu prekida ali kako se već pokazalo, ni to nije rešenje kompletnog problema. Čini se da će sve dok bude bilo pasa lutalica na ulicama, biti i oštećenih građana, što kako kaže Videnović iziskuje jako ozbiljan pristup rešavanju ove situacije.

Related posts