четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Godišnje predavanje na temu „Prva vlada Nikole Pašića“ i predstavljen je Kataloga memorijalne zbirke Antonija Antića u Zaječaru

Godišnje predavanje na temu „Prva vlada Nikole Pašića“ i predstavljen je Kataloga memorijalne zbirke Antonija Antića u Zaječaru

U Zadužbini Nikole Pašića u Zaječaru sinoć je održano godišnje predavanje, Dragane Petković iz Bora, na temu „Prva vlada Nikole Pašića“. To je ujedno bio i njen master rad na Filozofskom fakultetu u Nišu. Iste večeri predstavljen je Kataloga memorijalne zbirke Antonija Antića, zaverenika i pukovnika, koji su priredili Jelica Ilić i Miloš Žikić. organizatori su Narodni muzej Zaječar i Zadužbina „Nikola Pašić“.

Nikola Pašić bio je srpski i jugoslovenski političar, dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, osnivač i vođa Narodne radikalne stranke. Bio je veliki protivnik kralja Milana Obrenovića. „O Vladi Nikole Pašića od 1891. do 1892. malo se zna ali je ona ostavila dubok trag u nacionalnoj istoriji“, kaže Dragana Petković iz Bora, koja je u sredu uveče u U Zadužbini Nikole Pašića u Zaječaru održala predavanje uprabvo na tu temu, koja je ujedno bla i njen master rad na Filozofskom fakultetu u Nišu.

„U okviru jasno ustanovljene strategije i prakse da sistematski objavljujemo zbirke muzeja, jer posedujemo ogromno bogatstvo koje nije objavljivano, objavili smo još jedan katalog koji se tiče Antonija Antića pukovnika i zaverenika“, kaže dr Dejan Krstić dir narodnog muzeja u Zaječaru.

Pre sedam godina Zaječarci su imali priliku da se upoznaju sa beleškama o dogođajima u vezi „Majskog prevrata“tada je i uspostavljen kontakt sa porodicom Antić. Zahvaljujući tome dobili smo značajan broj predmeta, koji sada pretstavljamo i zaječarskoj publici“, kaže Jelica Ilić jedan od priređivača.

Pomenuti katalog sadrži 34 predmeta, odlikovanja, lične predmete, ali i neke predmete koji su se našli u zbirci, mada ne pripadaju direktno Antiću.

Related posts