четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Crveni meteo alarm, tema sednice štaba za vanredne situacije u Zaječaru

Crveni meteo alarm, tema sednice štaba za vanredne situacije u Zaječaru

Republički hidrometereološki zavod upozorio je na crveni meteo alarm, što označava da je vreme veoma opasno, da su prognozirane naročito opasne vremenske pojave, toliko intezivne da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne čak i po ljudske živote, tj. dovesti do potencijalnog toplotnog udara ili pogoršanja stanja hroničnih bolesnika,crveni meteo alarm bio je i tema sednice štaba za vanredne situacije u Zaječaru

„Svedoci mo da su iz godine u godinu temperature u letnjim mesecima ekstremno povećane, i to ne samo na prostoru naše zemlje već i čitave Evrope“, kaže načelnik Zaječarskog Upravnog okruga Vladan Paunović, i dodaje: “ Temperature koje su trenutno prisutne ozbiljno ugrožavaju zdravlje ljudi, s tim u vezi upućena je depeša lokalnim samoupravama, gradonačelnicima, predsednicima opština kao i načelnicima okruga da preduzmu određene mere, i da putem medija obaveste građane o svemu onome što treba da znaju, kako bi se predupredile neželjene situacije“, podvlači Paunović.

Obaveza lokalnih samouprava je da obezbede cisterne sa zdravom pijaćom vodom na frekventnim mestima u gradovima, kao i određeni broj zdravstvenih radnika koji će moći da pruže pravovremenu medicinsku pomoć, ukoliko se za to ukaže potreba.

Obzirom da je u toku vrlo kritični period pojave šumskih požara, sa ove sednice je apelovano na građane da obrate posebnu pažnju. Igor Dimitrijević komandant vatrogasno spasilačkog bataljona za Zaječarski okrug, pozvao je građane da se odgovorno ponašaju, da ne pale korov, ne lože vatru i ne bacaju opuške na mestima gde može izbiti požar. Kako navodi, uzrok pojave požara je u 98 odsto slučajeva ljudski faktor – nepažnja, nemar ili namerno paljenje.

Ovom prilikom je rečeno da su sve depeše prosleđene lokalnim samoupravama i da je obaveza svih da postupaju po uputstvima koja su u tim depešama data.

 

Related posts