четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
26. Sabor dijaspore u Ljubičevcu

26. Sabor dijaspore u Ljubičevcu

U Kladovu su brojna dešavanja u toku godine. Neka su tradicionalna, pa i viševekovna, a neka novijeg datuma sa ciljem da se obogati period turističke sezone. Tradicionalno se održava i Sabor dijaspore u Ljubičevcu, koji ove godine slavi svoj 26. rođendan, i održava se svake godine početkom jula. Ovogodišnji Sabor počeo je 7. jula, kada je odigran turnir u malom fudbalu, a dan kasnije je održana i centralna manifestacija, uz nastup 10 kulturno-umetničkih društava, iz Rumunije, Bugarske i Srbije, koja neguju folklornu tradiciju krajeva iz kojih dolaze.

“ Nije bilo lako okupiti sve ove ljude, ali mi već 26 godina nastojimo da se bar jednom godišnje sastanemo na jednom mestu i u tome uspevamo“, kaže Ljubomir Gušatović predsednik MZ ljubičevac.

Pored dugogodišnjih organizatora Sabora, lokalna samouprava je takođe podržala ovu manifestaciju, kao i sve ostale koje se održavaju na teritoriji opštine Kladovo.

Neki su na ovoj priredbi višegodišnji učesnici, dok se neki pojavljuju prvi put poput KUD-a Branko Olar iz Borske Slatine i etno grupe „Gergina“ iz Negotina,

Na platou na ulazu u selo postavljeni bili su štandovi za trgovce, ugostitelje i putnike namernike a domaćini su i ove godine ugostili veliki broj učesnika i gostiju iz Srbije, Danske, Nemačke, Austrije. Uz uobičajeni vašar, i kulturno umetnički program, izabrana je i Mis Krajine. Ljubičevac je kladovsko selo u kome više od 90 posto meštana živi i radi u Danskoj, pa ga zato zovu Evropski Ljubičevac. Međutim, kada dođe leto i Sabor dijaspore, svi se vrate u rodno selo kako bi se videli i družili.

M.M

Related posts