петак, 29 марта, 2024

20 godina sa vama
Održan je 10. Sabora kosovskih Srba Timočke krajine u Zvezdanu kod Zaječara

Održan je 10. Sabora kosovskih Srba Timočke krajine u Zvezdanu kod Zaječara

„Sabor kosovskih Srba Timočke krajine“, deseti po redu, oganizovan je i ove godine u Zaječaru i Zvezdanu. Ova tradiconalna manifestacija počela je u petak, 16. juna u 19 sati na zaječarskom trgu, da bi dan kasnije bila nastavljena u Zvezdanu.

Srbi, poreklom sa Kosova, čiji su se preci davne 1690. godine, u seobi pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem III, doselili u Timočku krajinu, u subotu su u Zvezdanu, selu domaćinu 10. Sabora kosovskih Srba Timočke krajine, priredili bogat kulturno zabavni program. Tokom dana održano je takmičenje u pripremanju pasulja, nadmetanje prozvođača rakije i vina, kao i izložbe domaće radinosti, starih zanata i tradicionalne kuhinje.U umetničkom delu nastupala su kulturno-umetnička društva „Sloga“ iz Vražogrnca, „Ilinsko vrelo“ iz Ilina, „Božur“ iz Zvezdana, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Mladost“ iz Gotovuša. Posetioci manifestacije imali su priliku da uživaju u izvedbi pevačke grupe „Izvor“ iz zaječarske Osnovne škole „Ljuba Nešić“. „Sabor kosovskih Srba je još jedna u nizu manifestacija koje neguju tradicionalno stvaralaštvo, istakao je Zoran Žikić predsednik MZ  Zvezdan.

Meštani ovog sela zaslužni su za očuvanje  nacionalnog identitet. Njihovi preci koji su napustili kosovska ognjišta ostavili su u amanet, a oni prenose sa kolena na koleno, jezik, kulturu, običaje i tradiciju, čulo se na otvaranju Sabora. Inače ovu manifestaciju su organizovali Ustanova „Centar za kulturu i turizam“, Mesna zajednica Zvezdan i KUD „Božur“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Related posts