среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Završen dvodnevni četvrti Vokalni etno festival mladih – VEF 2017. u Negotinu

Završen dvodnevni četvrti Vokalni etno festival mladih – VEF 2017. u Negotinu

U Negotinu je završen dvodnevni četvrti Vokalni etno festival mladih – VEF 2017. , koji organizuje Kreativno udruženje NEGO, pod pokroviteljstvom opštine Negotin.

Drugog takmičarskog dana festivala nastupilo je jedanaest grupa, osam iz Srbije i po jedna iz Rumunije, Bugarske i Crne Gore. U revijalnom programu nastupili su  Dečiji horovi „Vivak“ OUŠ „Stevan Mokranjac“ Negotin i „Dunavski vez“ OMŠ „Konstantin Babić“ iz Kladova. U ime organizatora Danijela Marković, profesor muzičke kulture, ističe da je primarni cilj ostvaren i da veliki broj talentovanih, mladih ljudi koji zbog ovog festivala doputovali u Negotin, dovoljno govori o razmerama koje je ovaj festival postigao za ove četiri godine.

Prva nagrada u kategoriji obrada pripala je grupi “Bistrik”, a prema rečima Biljane Krstić ovakvi festivali su prava stvar za talentovane mlade ljude koji neguju ovakvu vrstu muzike.

Ženska pevačka grupa KUD-a Mijat Mašković pobednik je četvrtog VEF-a u kategoriji tradicionalnog pevanja. Ova grupa je je i ove ali i prošle godine pokazala zavidan nivo i kvalitet pevanja, što im je zasluženo donelo i značajno priznanje.

„VEF je svojevrsni i jedinstveni festival u ovom delu Balkana, manifestacija koju zdušno treba podržati“, istakla je na kraju Biljana Krstić vođa grupe “Bistrik” koja je prošle godine bila u žiriju festivala. Ona naglašava da tradicija živi kroz vreme a menja se kao i vreme, a na mladima je da produže njeno trajanje što je cilj ovakvih festivala.

 

M.M

Related posts