петак, 26 априла, 2024

20 godina sa vama
Pušteno je u rad postrojenje za distribuciju vode do najudaljenijih domaćinstava u boljevačkom selu Bogovina

Pušteno je u rad postrojenje za distribuciju vode do najudaljenijih domaćinstava u boljevačkom selu Bogovina

U boljevačkom selu Bogovina, pušteno je u rad postrojenje za distribuciju vode do najudaljenijih domaćinstava. Vodovodna mreža dužine četiri i po kilometra završena je prošle godine, čime je omogućeno snabdevanje domaćinstava u najudaljenijim zaseocima iz Regionalnog vodosistema Bogovina-Bor. Za rad pumpnih postrojenja, lokalna samouprava je u saradnji sa EPS-om, obezbedila postavljanje trafo uredjaja veće naponske snage, što osim rada postrojenja za dodtok vode, omogućava i kvalitetnije snabdevanje strujom.

Žitelji jednog od planinskih zaselaka u Bogovini, dobili su kvalitetnu vodu za piće. Ovde živi dvadesetak porodica, koje se pretežno bave poljoprivredom i do sad su se vodom snabdevale iz seoskih bunara.Vodovodna mreža do najudaljenijih domaćinstava gradjena je poslednjih par godina u nekoliko faza, zbog konfiguracije terena i vrednosti investicije, koja dostiže pedeset miliona dinara. Postavljanje cevovoda je završeno prošle godine, ali usled lošeg napona, nije bilo moguće pokrenuti postrojenje za dotok vode. Zahvaljujući angažovanju lokalne samouprave i velikom razumevanju od strane EPS-a, nedavno je postavljen i novi trafo, koji će osim rada pumpi, omogućiti i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom domaćinstvima na ovom području.

Bogovina, zajedno sa zaseocima i rudarskim naseljem ima oko hiljadu žitelja, a medju njima i značajan broj mladih koji su se opredelili da ovde žive. Izvesno i kvalitetno snabdevanje vodom jedan je od uslova ostanka na selu. Bogovina je prošle godine dobila i novi asfalt na lokalnom putu, a izdvajaju se i značajna sredstva za uredjenje reonskih i atarskih puteva, koji vode do pojedinih zaselaka.

Related posts