четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Izložba Branka Didića u okviru „Noći muzeja“ u Zaječaru

Izložba Branka Didića u okviru „Noći muzeja“ u Zaječaru

Narodni muzej u Zaječaru nastavlja sa kvalitetnim programima, jedan od njih je svakako i izložba Branka Dinića, rekao je direktor ove ustanove kuture dr Dejan Krstić.  Branislav Dinić, je ovom prilikom publici predstavio novi ciklus od 30-ak radova sa motivima čaura i larvi. Slike su nastale u prethodnih šest godina, koliko je i prošlo od njegove poslednje izložbe u Zaječaru.

Nina Pogarčić istiričar umetnosti u zaječarskom muzeju, podsetila je publiku na manifestaciju „Noć muzeja“ koja se u našoj zemlji održava od 2005. godine, ističući da svakog 20. maja muzeji širom sveta otvaraju vrata ljubiteljima umetnosti.

„Kako bi se razumela likovna scena i gde je Dinićevo mesto u njoj, moraju se znati određeni citati“, podvali Pogarčić. “ Dok su levičari fajteri, apokaliptični prognozeri smrti umetnosti u svim medijumima, zagovornici teze da umetnist ne postoji. Samozvanci i rušitelji vrednosti opsenari prostote, skloni vulgarizaciji svake scene, posežući za avangardom i inovacijama kao štit, njihov antipod su desničari, proglašivači hvalospeva, programeri, uvežbani promoteri uspeha,kopisti i plagijatori, imitatori imitacija, uvek sterilni neplodni ljudi iz kojih izbija ogromna količina reklamerstva.

 

M.M

Related posts