среда, 24 априла, 2024

20 godina sa vama
Deveti festival vlaške muzike „Gergina“

Deveti festival vlaške muzike „Gergina“

Deveti festival vlaške muzike „Gergina“, biće organizovan 17. i 18. aprila u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu. Festival vlaške muzike organizuje istoimeno udruženje, a pokrovitelji festival su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz Samarinovac, uz pomoć drugih brojnih sponzora i prijatelja.Kao i prethodnih godina, drugi i treći dan Uskrsa, rezervisani su za festival vlaške muzike „Gergina“, a i ovoga puta manifestacija će biti priređena u Domu kulture „Stevan Mokranjac“. Festival će i ove godine imati takmičarski i revijalni deo, a himnu manifestacije, pesmu „Gergina“, na otvaranju, otpevaće sedmogodišnja kćerka čuvenog virtuoza na harmonici, profesora Adama Orvada.

Prve takmičarske večeri, u ponedeljak, 17. aprila, nastupiće pet vokalnih solista, po četiri frulaša i takmičara na violini, pet na harmonici i tri na duvačkim instrumentima, uz pratnju orkestra Bobana Pecića.

Nastupe takmičara ocenjivaće žiri u sastavu: Marija Vitas, etnomuzikolog, muzički urednik Radio Beograda 2, Maja Stojanović, profesor klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ u Negotinu i Danijela Pražić, profesor u Muzičkoj školi „Konstantin Babić“ iz Kladova. Kao i ranijih i ove godine biće dodeljene tri nagrade: najboljem vokalnom solisti, najboljem instrumentalisti i Plaketa „Božidar Janucić“, takmičaru koji će ostaviti najsnažniji utisak na članove žirija. Za najbolje učesnike obezbeđene su i novčane nagrade, a sponzor je Kompanija „Aleksandrović“.

Prve večeri, uz domaći folklorni ansambl „Floričika“ iz Jabukovca, predstaviće se i gosti iz Kopenhagena, Orfeus Balkan Ansambl, koji predvodi Adam Orvad, profesor harmonike. Učesnici iz Danske izvešće vlaška i bugarska kola – muziku Balkana i nekoliko vokalnih solističkih tačaka.Neposredno pred početak muzičkog nadmetanja mladih nada vlaške muzike, tradicionalno će biti organizovane i dve izložbe. U holu Doma kulture „Stevan Mokranjac“ biće postavljena izložba iz etnološke zbirke Muzeja Krajine Negotin, autorke Emile Petrović , a u galeriji ove ustanove izložba majstora fotografije Bojana Ivanova iz Vidina u Bugarskoj, pod nazivom „Balkanski folklor“.

Druge večeri Devetog festivala vlaške muzike „Gergina“ nastupiće desetak popularnih pevača iz Srbije i Rumunije i skoro dvadesetak instrumentalista. Sve izvođače, kao i prve večeri, pratiće orkestar Slobodana Pecića.

Za drugo festivalsko veče planirane su i dve promocije knjiga, Adama Orvada “Notni zapisi – 25 kola Slobodana Božinovića” i o Iliji Petrišoroviću, legendarnom vlaškom trubaču, koju priređuje Dimitrije Mikan Obradović.Veče vlaških hitova i literature posvećene legendama vlaške muzike biće zaokruženo nastupom KUD-a “Banjica” iz Krivelja.

Festival vlaške muzike “Gergina”, u organizaciji istoimenog udruženja, kao pokrovitelji potpisuju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Nacionalni savet Vlaha, Opština Negotin, Elixir Prahovo i Nikolić prevoz Samarinovac, uz pomoć drugih brojnih sponzora i prijatelja.

Izvor: negotin.rs

Related posts