четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Novčana pomoć majkama koje su u 2016 godini rodile treće, četvrto i više dece u opštini Negotin

Novčana pomoć majkama koje su u 2016 godini rodile treće, četvrto i više dece u opštini Negotin

Na osnovu Zaključka koji je usvojilo Opštinsko veće na poslednjoj sednici, danas je jednokratnu novčana pomoć u uznosu od po 10 000 dinara dobilo 27 majki, koje su u prošloj godini rodile treće, četvrto, peto i svako naredno dete.“Ovo je način na koji se lokalna samouprava zahvaljuje majkama koje uvećavanjem svojih porodica utiču da se i broj stanovnika u našoj opštini uveća, jer pad nataliteta odnosno bela kuga je jedan od naših najvećih problema. Opština Negotin je Odlukom o finansijskoj podršci porodici sa decom uvela nove kategorije pomoći prvenstveno porodicama sa troje i više dece, a sve u cilju pospešivanja nataliteta i poboljšavanje kvaliteta života naših sugrađana. Od prošle godine besplatan vrtić za treće i svako naredno dete koristi 50 deteta. Besplatnu užinu lokalna samouprava obezbeđuje deci iz porodica koje su slabijeg imovnog stanja i deci koja su treće i svako naredno dete u porodici. Uveli smo i materinski dodatak za nezaposlene porodilje, u iznosu od 5.000 dinara, koji se ostvaruje u trajanju od 12 meseci za treće dete i svako naredno dete po redu rođenja, a prošle godine su 23 majke koristile ovaj dodatak. Nadam se da ćemo naći rešenja i mogućnosti da i na drugi način pomognemo višečlanim porodicama.“ – rekao je, između ostalog Veličković.

Iz budžeta opštine Negotin za jednokratnu novčanu pomoć majkama trećeg, četvrtog, petog i svakog narednog deteta, izdvojeno je ove godine 270 000 dinara, preko Centra za socijalni rad, a na osnovu Zaključka koji je usvojen na poslednjoj sednici Opštinskog veća.

Odluka o finansijskoj podršci porodici sadrži prava na pomoć u cilju podsticanja rađanja dece, a to su pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dete, pravo na materinski dodatak nezaposlenoj porodilji, jednokratna novčana pomoć za prvorođeno dete u Novoj godini i jednokratna novčana pomoć porodici bez dece, za vantelesnu oplodnju.

Novčana naknada za novorođeno dete isplaćuje se jednokratno u iznosima od 30.000 dinara za prvo dete, 35.000 za drugo, 40.000 dinara za treće i četvrto, 70.000 dinara za rođene dvojke, bez obzira koji je red rođenja i 100.000 dinara za rođene trojke i više rođene dece bez obzira koji je red rođenja. Prvorođeno dete u opštini Negotin u Novoj godini, stiče pravo na jednokratnu novčanu pomoć, pod uslovom da majka deteta ima prebivalište na teritoriji opštine Negotin. Ova pomoć isplaćuje se u visini jedne prosečne mesečne neto zarade, isplaćene u Republici Srbiji, za predhodni mesec. Podnosilac zahteva ovo pravo može ostvariti najviše dva puta.

Porodice ostvaruju pravo i na besplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ za treće i svako naredno dete u porodici, i za ove namene izdvaja se oko 1.800.000 dinara godišnje iz budžeta opštine.

Odluka o finansijkoj podršci porodici obuhvata i jednokratnu novčanu pomoć porodicama bez dece za vantelesnu oplodnju i isplaćuje se u iznosu od 100.000 dinara. U 2016. godini podneto je 7 zahteva za isplatu ove novčane pomoći.

Izvor: negotin.rs

Related posts