субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Istoričar Milovan Balaban održaće tribinu „Veliko srce Rudolfa Arčibalda Rajsa“  u Kladovu

Istoričar Milovan Balaban održaće tribinu „Veliko srce Rudolfa Arčibalda Rajsa“ u Kladovu

Istoričar Milovan Balaban održaće tribinu „Veliko srce Rudolfa Arčibalda Rajsa“ u četvrtak 23.03.2017. sa početkom u 19 časova, u galerijskom holu Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu.

„Da biste nekoga shvatili, morate ga prvo zavoleti“.

Na tribini će biti reči o Rudolfu Arčibaldu Rajsu, čoveku koji je zavoleo Srbe kao nijedan stranac. Rajs je pozvan u Srbiju u vreme Velikoga rata kao neutralan izveštač, na molbu Predsednika Vlade Nikole Pašića. U to vreme bio je već svetski slavan naučni fotograf, kriminolog i izveštač sa mesta zločina, poredili su ga sa Šerlokom Holmsom. Želja za slobodom, slobodarski i demokratski duh vojnika i običnog sveta jeste ono što je Rajs uvideo kao glavnu vrlinu srpskog naroda. Njegovo shvatanje naše nacije temeljilo se na iskustvu koje je doživeo, ali i na razumevanju duhovno-istorijske vertikale naroda, o čemu će biti reči na predavanju profesora Balabana.

Na tribini će posebno biti apostrofirana žrtva Arčibalda Rajsa, čoveka koji je čitav svoj život poklonio Srbima pristupajući im bez predrasuda, čoveka koji je za srpsku stvar učinio više od gotovo čitavog srpskog establišmenta tog doba, koji je žrtvovao profesorsku karijeru na univerzitetu u Lozani, a prema kome Srbija nije pokazala zahvalnost i poštovanje koje je on zaslužio.

Takođe predavanje će obrađivati Rajsovu očaranost srpskim kultom slobode, kao i milost Srba prema neprijateljskim zarobljenicima koja ga je posebno ganula. Iako je na kraju života bio razočaran srpskom intelektualnom i političkom elitom, Rajs je ostao veran i očaran običnim čovekom, seljakom i ratnikom, jer je kod njih pronašao vrline kakve ni u jednom narodu nije, kao i ono autentično što ljude čini ljudima.

Izvor : kulturakladovo.rs

Related posts