уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
20. novembra obeležava se Svetski dan deteta (VIDEO)

20. novembra obeležava se Svetski dan deteta (VIDEO)

Dečja prava su izraz priznanja međunarodne zajednice o postojanju posebnih potreba dece i moraju se poštovati svakog dana, a ne samo 20. Novembra kada se obeležava Svetski dan deteta. Ona su utvrđena Konvencijom o pravima deteta usvojenom od Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1989. godine. Time se predviđaju četiri kategorije prava: obezbeđenje, zaštitu, participaciju i prevenciju. Većina dece zna koja su njihova prava, ali se pridržavaju i svojih obaveza.

Obezbeđenje sadrži prava na život i razvoj, ime i državljanstvo, pravo da dete zna ko su mu roditelji i da se staraju o njemu. Kategorija zaštite podrazumeva pravo na zaštitu od svake fizičke, seksualne, psihološke eksploatacije deteta. Kategorija participacije sadrži građanska prava i slobode deteta kao aktivnog učesnika u skladu sa njegovim godinama i zrelošću. Konvencija posebno naglašava pravo deteta da se čuje njegovo mišljenje o svim pitanjima koje ga se tiču. Svetski dan deteta promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts