уторак, 16 априла, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je održana radionica u okviru Projekta „Istraživanje i očuvanje vinogradarske slave (Sv. Trifun, Sv.Trivun)“

U Negotinu je održana radionica u okviru Projekta „Istraživanje i očuvanje vinogradarske slave (Sv. Trifun, Sv.Trivun)“

U muzeju Hajduk Veljka u Negotinu  održana je radionica u okviru Projekta „Istraživanje i očuvanje vinogradarske slave (Sv. Trifun, Sv.Trivun)“.  Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije podržalo je ovaj projekat sa 600.000 dinara. Na skupu su govorili eminentni stručnjaci iz Etnografskog muzeja u Beogradu, predstavnici muzeja Krajine, koji je i nosilac projekta kao i predstavnici narodnog muzeja u Zaječaru.

Muzej Krajine Negotin, kao institucija kulture koja je u svom osnovnom delovanju usmerena na očuvanje kulturne baštine Negotinske Krajine, ali i kao nosilac kulturnih aktivnosti ne samo u Negotinu, već i na širem prostoru
Istočne Srbije, prepoznao je neophodnost sistemskog pristupa pitanju očuvanja vinogradarskih tradicija koje su neraskidivi deo prošlosti i sadašnjosti stanovnikaovog kraja.

Na osnovu analize prikupljenih podataka biće definisan model i lokalne varijante proslavljanja Sv. Trifuna, kao zaštitnika vinogradara, ali i njegovo postojanje u dugom vremenskomperiodu.Prikupljena građa o ovim segmentima običaja, biće korišćena za pripremu
nominacijskog dosijea za upis ove prakse u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts