уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
U Mokranju su osvećeni obnovljeni spomenici podignuti borcima palim za  slobodu u prvom i drugom svetskom ratu

U Mokranju su osvećeni obnovljeni spomenici podignuti borcima palim za slobodu u prvom i drugom svetskom ratu

U Mokranju kod Negotina u nedelju 15. septembra osvećeni su obnovljeni spomenici podignuti borcima palim za slobodu u prvom i drugom svetskom ratu. Inicijativa za obnovu spomen obeležja koja su podlegla zubu vremena potekla je od nekolicine meštana, a sredstva su obezbeđena putem dobrovoljnih priloga žitelja ovog sela.

Spomenik žrtvama velikog rata od 1912. do 1920. godine podignut je 1922. godine dok je drugi spomenik borcima palim za slobodu u drugom svetskom ratu u periodu od 1942. do 1945. podignut neposredno nakon oslobođenja. Ovi spomenici nalaze se u porti Crkve Svete Trojice, podignute 1872. godine.

“Zaboravljajući našu prošlost, nemamo korak sa svojom budućnošću”, kaže Krsta Dinulović pokretačat kompletnog projekta, ističući značaj pomenute obnove spomenika za celo selo.

Mokranje je procentualno u odnosu na broj stanovnika dalo izuzetno veliki broj žrtava u prvom svetskom ratu. “U vremenu kada se u svetu vrši revizija rezultata i efekata prvog i drugog svetskog rata, narod ovog sela čini veliku stvar, poštujući žrtve svojih meštana koji su dali svoje živote za slobodu”, istakao je Dragoljub Filipović predsednik opštinske organizacije SUBNORA Negotin.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts