уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
U toku je 25. Likovna kolonija Gamzigrad

U toku je 25. Likovna kolonija Gamzigrad

Likovna kolonija Gamzigrad po 25. put okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta. Za njih je ova kolonija veoma interesantna, jer se kroz druženje upoznaju, razmenjuju iskustva i stvaraju nova dela, a ambijent Gamzigrada i okoline pomaže im u inspiraciji.

Vajar iz Nikšića Rajko Sušić jedan je od učesnika Likovne kolonije: „Radim na jednom vajarskom delu, skulpturi koja je sastavljena od mašinskih elemenata koji su nađeni na otpadu. Kroz likovnu formu, tu neku igru tih masa, šupljina, mašinskih delova sugestivno ispala je ptica ali je u pitanju likovno delo koje se rešava na taj način bez podržavanja prirode“, rekao je ovaj vajar iz Nikšića.

„Treba mi još jedno dva dana da završim ovu sliku. Inače slika se zove Kosmičko-umetnička razmišljanja, tako ja doživljavam kosmos. Ovde šta sam doživeo, to nisam doživeo ni na jednom drugom mestu i stvarno mi je lepo. Svi ljudi koji su ovde kod nas stvarno su ljubazni i toliko brinu o nama, da sam oduševljen. Ja inače ne idem često po kolonijama jer sam već u godinama, a pošto izlažem po svetu nemam mnogo ni vremena. Ali ova kolonija mi je otvorila vidike da bi možda trebalo da često idem po kolonijama jer se ovde svi dobro osećamo, svi se dobro družimo i upoznajemo i to posle valjda ostaje zauvek“, rekao je Radovan Trnavac, akademski slikar iz Beograda.

Umetnička dela sa 25. Likovne kolonije Gamzigrad biće izložena na Vukovom saboru u Tršiću.

„Ova jubilarna 25. kolonija u Gamzigradu  okupila je mnoge umetnike, a mi kao organizacija trudimo se da sve protekne u najboljem redu. Organizovali smo doček slikara sa izložbom iz prošle godine. Imamo inicijativu da ovu koloniju uozbiljimo u smislu da dela koji nastaju na Likovnoj koloniji da budu izložene u raznim galerijama“, rekao je Mirko Stokić, umetnički direktor Likovne kolonije Gamzigrad.

Organizator ovogodišnje Likovne kolonije Gamzigrad je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts