четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Zaječar:  Potpisan je Sporazum o zajedničkom učestvovanju na javni poziv iz oblasti primene i finansiranja mera populacione politike

Zaječar: Potpisan je Sporazum o zajedničkom učestvovanju na javni poziv iz oblasti primene i finansiranja mera populacione politike

Kabinet ministra zaduženog za demografiju i populacionu politiku raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za finansiranje mera populacione politike. Tim povodom je u Zaječaru potpisan Sporazum o zajedničkom učestvovanju na javni poziv iz oblasti primene i finansiranja mera populacione politike. Sporazum su potpisali gradonačelnik Zaječara i predsednici opština Knjaževac i Boljevac. Uslov je da jedinice lokalnih samouprava već u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenjen predloženih mera, da imaju telo ili osobu zaduženu za pitanja demografije ili populacione politike, kao i da su predložene mere u skladu sa konkursom. Maksimalni iznos koji može biti dodeljen lokalnoj samoupravi koja podnosi prijavu samostalno do 10 miliona dinara. Ukoliko prijavu podnose zajednički do tri jedinice lokalne samouprave, maksimalni iznos je 75 miliona dinara, a 100 miliona ako prijavu podnose četiri ili više opština iz istog regiona.

Za ovu namenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara za sufinansiranje do 80 odsto ukupnih troškova za mere koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanja rada i roditeljstva, snižavanja psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja i reproduktivnog zdravlja, borbu protiv neplodnosti, kao i populacionu edukaciju.Pravo učešća na konkursu imaju sve opštine pojedinačno, ili više njih udruženo iz istog regiona, koje će zajednički moći da sprovode mere populacione politike.

„Demografska pražnjenje Timočke krajine istočne Srbije pa i Srbije proizilazi iz dva razloga“, kaže predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić, on naglašava da je jedan od razloga negativna stopa nataliteta, dok migracioni procesi pretstavljaju drugi, takođe jako važan razlog.

Samo zaustavljanje trendova ili smanjenje tih procesa biće veliki uspeh. Bitka koju potpisivanjem ovog sporazuma započinjemo, vodi se na duge staze a rezultati će biti vidljivi tek za desetak godina, zaključeno je na ovom skupu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts