четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Noviteti u zaječarskom pozorištu

Noviteti u zaječarskom pozorištu

Profesionalno pozorište u Zaječaru postoji 72 godine za koje je menjalo razne nazive, ali je težnja ka kvalitetu ostala ista. Za par meseci koliko radi novoformirano Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ došlo je do promena koje uključuju objedinjenje nekoliko ustanova u jednu i proširenje delatnosti ove institucije. Prema rečima v.d. direktora Vladimira Đuričića, planova je mnogo, a na nekim predstavama se uveliko radi.

„Ovih dana smo održali prvi sastanak sa rediteljem Božidarom Đurovićem, praškim đakom, koji će režirati ovde predstavu „Prosjačka opera“. Tekst je napisao Vaclav Havel, bivši predsednik Češke i veliko ime u svetskoj književnosti. To je predstava sa dvadesetak likova, imaćemo pomoć studenata jedne akademije iz Beograda i svi naši glumci će biti uposleni. Tako da će to biti jedan veliki, lep i nadam se projekat koji će živeti godinama“ rekao je Vladimir Đuričić, v.d. direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Đurčić je dodao da je u prethodnom periodu pozorište imalo premijeru dečije predstave „Tajanstvena fioka“ koju je radio bugarski reditelj Žore Ivanov, ali od skoro i premijeru predstave „Bizarno“ autora i reditelja Željka Hubača. Organizovan je i dečiji pozorišni festival „ZajeČAR“, koji će, nada se, rasti i narednih godina kada je planirano da traje sedam dana.

Pozorište je na korišćenje dobilo Dom kulture u Kotlujevcu, gde je izmešten jedan deo zaposlenih koji brinu o funkcionisanju ove institucije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts