четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
U Negotinu je u nedelju 19. januara održana 9. „Vesela čaršija“

U Negotinu je u nedelju 19. januara održana 9. „Vesela čaršija“

U Knez Mihailovoj ulici u Negotinu 19. januara na Bogojavljenje priređena deveta po redu manifestacija „Vesela čaršija“ koju organizuju Turistička organizacija Negotin i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ pod pokroviteljstvom opštine Negotin. Brojni negotinci i njihovi gosti  imali priliku da uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu, za njih je pripremljeno i tradicionalno posluženje grejano vino i rakija, čajevi i mekice.

Već devet godina unazad u večernjim satima na Bogojavljanje Negotin evocira uspomene na nekadašnju varoš iz vremena poznatih trgovaca, zanatlija, ugostitelj… Ulica kneza Mihajla odenuta u ruho stare čaršije privlači nostalgične negotince, znatiželjnu omladinu, brojne goste i posetioce. Manifestacija „Vesela čaršija“ okupila je i ove godine veliki broj ljudi iz Negotina i okruženja.

Negotin je danas moderan grad, zanatskih radnji ima vrlo malo ali priče i uspomene koje knez Mihajlova ulica čuva vredno su blago koje manifestacija „Vesela čaršija“ verno prikazuje svim posetiocima. „Negotin je, slobodno mogu da kažem već vek i po kulturni centar istočne Srbije, i u skladu s tim mi moramo da čuvamo i negujemo našu tradiciju“, rekao je predsednik opštine Negotin Vladimir Veličković.

Nenad Vojinović, direktor negotinskog Istorijskog arhiva u svojoj besedi podsetio je prisutne zbog čega je negotinsko vino bilo najpoznatije i koliko su plodna bila krajinska vinogorja.

„Vino iz Krajine izvoženo je preko pristaništa u Radujevcu, a zatim su brodovi išli do Bordoa preko Rijeke. Izvoz vina se naglo povećao od 1885. Preko radujevačke  carinarnice u periodu od 1884. do 1887. u odnosu na druge – Kladovo, Brza Palanka Beograd, Smederevo i Sukovmost“.

 „Vesela čaršija“ koju organizuju Turistička organizacija Negotin i Dom kulture „Stevan Mokranjac“ pod pokroviteljstvom opštine Negotin doživela je ove 2020. godine svoje deveto izdanje. Posetioci su pored uobičajenog posluženja imali priliku da uživaju i u bogatom kulturno umetničkom programu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts