четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Održan je zbor građana u Zlotu zbog  izgradnje mini-hidroelektrana na  Zlotskoj reci

Održan je zbor građana u Zlotu zbog  izgradnje mini-hidroelektrana na Zlotskoj reci

U bioskopskoj sali u Zlotu održan je zbor građana zbog  izgradnje mini-hidroelektrana na Zlotskoj reci. Meštani Zlota, Sumrakovca, Valakonja i Šarbanovca na čije će se živote i rad negativno odraziti izgradnja pomenutih postrojenja, poslali su poruku sa ovog skupa nadležnima da pravovremeno reaguju i ne dozvole početak gradnje, podsećajući  da šteta nastala zbog malih hidroelekrana može biti ogromna.

Meštani Zlota, Sumrakovca,Valakonja i Šarbanovca koji su diretno pogođeni, eventualnom izgradnjom mini hidroelektran nisu upoznati sa planom izgradnje ovih postrojenja, kako kažu niko sa njima o tome nije razgovarao niti im je neko predočio kakve će posledice kasnije nastati, ukoliko se njihova saznanja obistine i reka se usled procesa izgradnje izmesti iz svog korita i kroz određene cevi se voda dovede do samog pogona elektrane.

O šteti koja može nastati zbog malih hidroelekrana u Srbiji već neko vreme unazad glasno govore ekolozi, profesori prirodnih nauka i drugi stručnjaci, a tome je bilo reči i na zboru građana koji je održan u Zlotu i koji je okupio više od dvestotine meštana ovog sela ali i okolnih seoskih mesnih zajednica kroz koja Zlotska reka prolazi.

Prema saznanjima okupljenih žitelja Zlota, Sumrakovca,Valakonja i Šarbanovca na teritoriji opštine Boljevac i grada Bora planirana je izgradnja 13 mini hidroelektrana. Prema rečima Milivoja Janoševića predsednika odbora za zaštitu Zlotske reke, nakon ovog zbora očekuje se reakcija nadležnih ministarstava, on naglašava da predstoji teška i iscrpna borba za zaštitu reke, jer kako kaže bez vode nema života!

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts