уторак, 23 априла, 2024

20 godina sa vama
U Zaječaru je obležen Svetski dan borbe protiv side (VIDEO)

U Zaječaru je obležen Svetski dan borbe protiv side (VIDEO)

Početak decembra uvek je prilika da se više priča o HIV-u, virusu koji slabi imunološku otpornost organizma napadajući i uništavajući ćelije imunološkog sistema i sprečavajući ga da se bori protiv drugih brojnih  infekcija. Zaražena osoba može živeti godinama bez simptoma i znakova bolesti. Dok SIDA predstavlja poslednji i najteži stadijum infekcije HIV-om, a u svojoj osnovi ima potpuno propadanje odbrambenih funkcija organizma,  te je osoba  podložna raznim infekcijama i tumorima. Zaječarski srednjoškolci su kroz održani edukativni kviz pokazali svoje znanje na tu temu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od početka epidemije 1985. godine pa do 20. novembra 2019. u našoj zemlji registrovano je 4027 osoba inficiranih HIV-om. U periodu od januara do 20. novembra u Srbiji je novodijagnostifikovano 175 inficiranih osoba.

Kroz organizovani kviz, srednjoškolci su mogli da pokažu svoje znanje o ovoj bolesti, ali i da pored toga nauče nešto novo.

Cilj organizovanog edukativnog kviza je da se kod mladih skrene pažnja na HIV infekciju i sidu kao bolest, kao i o merama prevencije. U Zavodu za javno zdravlje Timok u Zaječaru postoji savetovalište gde se svi zainteresovani mogu besplatno testirati svakog radnog dana od 8 do 13 časova. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts