четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Počela Zimska škola – seminar za poljoprivredne proizvođače u Zaječaru i Paraćinu

Počela Zimska škola – seminar za poljoprivredne proizvođače u Zaječaru i Paraćinu

Veliki broj zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača u Zimskoj školi – seminaru na kome su se mogle čuti korisne informacije o programu podrške poljoprivredi koju realizuje grad Zaječar, programu za mlade poljoprivrednike, tehnologiji pčelarenja, tretmanu protiv varoe, parazitu koji uništava pčele, osiguranju u poljoprivredi, kao i o drugim temama koje se tiču.

 „U zavisnosti od interesovanja proizvođača stavljene su pojedine teme. Posebnu pažnju ove godine posvetili smo pčelarima, tako da smo i u Boljevcu i u Zaječaru angažovali predavače na tu temu“, rekla je Slavica Dželatović, direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Agroznanje Zaječar i rekla da se očekuje objavljivanje javnog poziva preko mere IPARD za seoski turizam. „Ovom prilikom pozivam sve zainteresovane proizvođače koji imaju registrovano gazdinstvo a žele da se bave seoskim turizmom, da nam se obrate kako bismo ih uputili na početne korake, a kasnije u saradnji sa lokalnom samoupravom odnosno Turističkom organizacijom radili na kategorizaciji i registraciji“, dodala je Dželatović.

Osiguranje u poljoprivredi istaklo se kao veoma bitna tema ovog seminara, ali je bilo reči o novinama u smislu proizvodnje mleka, obavezne higijene, prodaje i plasiranja malih količina proizvoda.

„Da bi se poljoprivrednici  bavili bilo kakvom proizvodnjom moraju se pratiti novine, prvenstveno zakonski propisi, pravilnici, standardi koji se tiču poljoprivredne proizvodnje, a u tome, mi kao služba, možemo da im pomognemo“, rekla je direktorka Agroznanja.

Kako je akcenat stavljen na pčelare, Miodrag Ristić iz Društva pčelara Grljan rekao je da su ovakva predavanja veoma korisna i da bi trebalo malo češće da se održavaju. „Ima dosta mladih pčelara koji su needukovani, mi im pomažemo u svemu tome, ali treba od eminentnih stručnih službi pomoć pčelarima i udruženjima“, rekao je Ristić.

Zimska škola traje 3 dana i održava se u Zaječaru i Boljevcu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts