петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Koliko je štetna upotreba antibiotika bez konsultacije lekara (VIDEO)

Koliko je štetna upotreba antibiotika bez konsultacije lekara (VIDEO)

Neretko se dešava da roditelji posežu za antibioticima bez konsultacije lekara, čim se dete malo razboli. Antibioticima se leče bolesti izazvane bakterijama i oni nemaju nikakvo dejstvo protiv virusnih infekcija i zbog toga ih ne treba koristiti u slučaju gripa, kao ni kod lečenja oboljenja izazvanih gljivicama. Oni na bakterije deluju zaustavljanjem njihovog rasta ili uništavanjem.

Antibiotici mogu spasiti život, ali je njihova neadekvatna upotreba dovela do povećanja broja mikroorganizma koji su otporni, odnosno rezistentni na antibiotike. To znači da je bakterija razvila način da se odbrani od dejstva leka i da taj lek na nju više nema dejstvo. Kada bakterije postanu otporne, lečenje bolesnika biće duže, a može biti i neuspešno.

Postoji oko 3000 prirodnih i oko 60.000 sintetičkih antibiotika. U modernoj medicini, antibiotici su jedna od najvažnijih grupa lekova zbog velike efikasnosti u lečenju infekcija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i komplikovanih infekcija u bolnicama.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts