петак, 19 априла, 2024

20 godina sa vama
Ponovo spajanje domova zdravlja i opštih bolnica

Ponovo spajanje domova zdravlja i opštih bolnica

U Domovima zdravlja i opštim bolnicama počele su provere mogućnosti za funkcionalno povezivanje ovih ustanova u zdravstvene centre. Zakonski rok da se to sprovede u praksu je do aprila 2021. godine, kako  ističu u Ministarstvu zdravlja, ponovno umrežavanje je neophodno zbog dobrobiti pacijenata.

Na osnovu zakona donetog još 2005. godine  predviđeno je razdvajanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u Srbiji, odnosno odvajanje domova zdravlja i opštih bolnica u svim gradovima. Ovaj proces realizovan je u većini gradova i opština, na osnovu predloga nadležno Ministarstvo zdravlja da u gradovima koji imaju više od 50 hiljada stanovnika primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti razdvojena. Kako se pokazalo u praksi, to nije dalo željene rezultate, te će domovi zdravlja od januara sledeće godine ponovo biti u nadležnosti ministarstva zdravlja.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts