субота, 20 априла, 2024

20 godina sa vama
Održana je deseta po redu manifestacija „Dani jabuke 2019.“

Održana je deseta po redu manifestacija „Dani jabuke 2019.“

U Negotinskom selu Karbulovo, nadaleko poznatom po proizvodnji jabuke, održana je deseta po redu manifestacija posvećena ovom voću „Dani jabuke 2019.“. Organizatori ovog događaja već godinama u nazad u udruženje voćara „Voćar“ iz Karbulova, MZ Karbulovo i PSSS Negotin.

Jabuka se u Karbulovu uzgaja na blizu 60 hektara, a površine pod ovim voćem uvećavaju se iz godine u godinu. „Manifestacija koja se organizuje u čast ovog voća ima za cilj da promoviše voćarstvo u Karbulovu, ali da skrene pažnju javnosti na ovu mesnu zajednicu i njene potencijale“, ističe Slavoljub Stanković predsednik udruženja voćara „Voćar“ Karbulovo.

Deseta jubilarna manifestacija „Dani jabuke“ održana je u senci prošlogodišnjih nepovoljnih tržišnih dešavanja, međutim kako voćari iz ovog sela kažu situacija je ove godine nešto bolja, te su proizvođači i opušteniji kada je plasman u pitanju.

Voćari su ovu godinu započeli sa velikim očekivanjima ali su vremenske prilike tokom proleća nagoveštavale da bi rod mogao biti manji nego što je procenje, međutim kada se sve sabere i oduzme, proizvođači jabuke u Karbulovu smatraju da je prinos bio zadovoljavajući. Oni ističu da ako se u obzir uzmu i prošlogodišnja tržišna dešavanja, cena od 25 dinara po kilogramu, takođe se može smatrati prihvatljivom.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts