четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Kako Zaječarci obeležavaju krsnu slavu (VIDEO)

Kako Zaječarci obeležavaju krsnu slavu (VIDEO)

Karaktareristično za srpsko pravoslavlje, a čega nema kod ostalih hrišćana, jeste krsna slava. Još od davnina crkva je savetovala i preporučivala porodicama svetitelje koje će praznovati. Iz praktičnih razloga uzimali su se pretežno oni koji su u jesen, zimu i proleće kada je manje radova u njivi i tada se uz sve običaje obeležavao taj svečani dan. U današnje vreme svaka porodica bira na koji će način praznovati krsnu slavu. Neki pozovu više, neki manje gostiju, ali mnogi se pridržavaju narodnih običaja.

Osim što se poslednjih godina razluke obeležavanje krsnih slava po broju gostiju, ima i onih koji na taj dan svoje zvanice dočekuju u kafanama.

Prema običajima nekoliko dana pre slave u domu počinju pripreme kako bi se taj dan što svečanije i dostojnije dočekao. Po drevnoj i ustaljenoj praksi naše crkve, u vreme pred slavu sveštenik osvećuje vodicu u domovima koji slave, a domaćice mese slavski kolač. Nezaobilazni su slavska sveća, žito i bogata trpeza. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts