четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
Sve veći broj mladih napušta Srbiju (VIDEO)

Sve veći broj mladih napušta Srbiju (VIDEO)

Gotovo svakodnevno se srećemo sa pričama ko je otišao, a ko planira da ode iz Srbije. Uglavnom su to mladi, ali u poslednje vreme neretko cele porodice odlaze trbuhom za kruhom. U medijima se najviše govori o mladim, obrazovanim ljudima koji nakon završenih fakulteta napuštaju domovinu i odlaze u inostranstvo. Kao glavni razlozi za to navodi se nedostatak posla, mala primanja, nepoverenje u državne institucije i uopšte loši životni uslovi.

Nedavno objavljeni podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje čak 51.000. Veći deo onih koji napuste našu zemlju su mladi ljudi. Takozvani „odliv mozgova“ ne pogađa samo Srbiju, već i sve one zemlje takozvanog „istočnog bloka“. Mnoge od tih zemalja preduzele su konkretne mere kako da motivišu svoje građane da ne odlaze u inostranstvo. Poljska je donela odluku da njeni državljani mlađi od 26 godina koji zarađuju manje od 1.600 evra mesečno, neće morati da plaćaju porez na dohodak. Hrvatska je predložila da se ukine porez na dohodak za osobe do 25 godina i smanji na pola za ljude u dobi od 25 do 30 godina. U Srbiji za sada postoji samo želja da se oformi tim eksperata, koji treba da sačini strategiju i akcioni plan za sprečavanje odlaska ljudi iz zemlje, ali i da privuče nazad one koji su već otišli.

Prema podacima Svetskog ekonomskog foruma, Srbija je po odlivu mozgova na 139. od 142 mesta. Osim budućeg izgubljenog doprinosa društvenom proizvodu, mlad čovek u emigraciju sa sobom nosi i ono što je u njega do tada uloženo, a tu se najviše misli na troškove obrazovanja. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts