четвртак, 28 марта, 2024

20 godina sa vama
Javni poziv za subvencionisanje nabavke traktora (VIDEO)

Javni poziv za subvencionisanje nabavke traktora (VIDEO)

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede po drugi put raspisalo je javni poziv za nabavku novog traktora iz sredstava IPARD-a. Za ove namene izdvojeno je blizu milijardu i 211 miliona dinara.
Prijave po ovom konkursu za nove traktore proizvođači će moći da konkurišu do 25. novembra 2019. godine. Novina je u ovom u odnosu na pethodni poziv za sredstva IPARD-a, je u tome što za sredstva mogu konkurisati vinogradari i proizvođači kokošjih jaja.
Snaga traktora za koji se aplicira zavisi od sektora ulaganja i obima proizvodnje i za to postoji određen šablon, na primer u sektoru za voće za proizvođače koji imaju od 2-10 ha prijavljenih površina predviđeni traktori snage do 60 kW, a od 10-50 ha, traktori snage do 80 kW. Za nove traktore će moći naravno da konkurišu proizvođači iz sektora mleka, mesa, ostalih useva, kao i povrtari i proizvođači jaja.

Prilikom konkurisanja i bodovanja, svaka stavka nosi određen broj poena, boduje se npr. da li je proizvođač mlađi od 40 godina, ili je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva, da li se gazdinstvo nalazi u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, a boduje se i iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji. Pored standardne dokumentacije koja se dostavlja prilikom podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje iz nacionalnih mera, za IPARD je potrebno priložiti i biznis plan. Inače, u slučaju da više zahteva imaju isti broj bodova, prednost će imati onaj koji je podnet ranije.
Prema pravilniku, proizvođači mogu da konkurišu za investicije u sektorima mleka i mesa od 5.000 do milion evra, u sektorima voća, povrća, ostalih useva, do 700 hiljada evra. Procenat povraćaja novca iznosi od 60-80%, ako se radi i o
investicijama u zaštitu životne sredine. Evropska unija u podsticajima IPARD-a učestvuje sa 75%, ostatak je obezbeđen iz budžeta Republike Srbije.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts