уторак, 19 марта, 2024

20 godina sa vama
Održana 3. vanredna sednica štaba za vanredne situacije u Negotinu

Održana 3. vanredna sednica štaba za vanredne situacije u Negotinu

Na danas održanoj 3. vanrednoj sednici Štaba za vanredne situacije, kojom je predsedavao Vladimir Veličković, komandant Štaba i predsednik Opštine Negotin, sazvanoj zbog pojave bolesti afričke kuge svinja u mestu Grda Mare u Rumuniji, u blizini granice sa Republikom Srbijom, naloženo je niz preventivnih i operativnih mera.

Članovi Štaba su informisani da je, Odlukom Republike Rumunije mesto Radujevac, u opštini Negotin proglašeno ugroženim, te se na osnovu toga nalaže hitno preduzimanje sledećih mera:

1) U toku današnjeg dana izvršiti administrativni obilazak svih evidentiranih 500 domaćinstava u naselju Radujevac;

2) Veterinarska stanica ANIMAL DUO VET iz Negotina izvršiće vakcinaciju i obeležavanje evidentiranih svinja;

3) Pojačati bisigurnosne mere – zabrana hranjenja svinja pomijama, pojačana higijena, zabrana ulaska u prostorije i objekte gde su smeštene svinje itd.

4) Izvršiti dezinfekciju prostora u skladu sa merama zoohigijene.

5) Izvršena je provera spremnosti JKP „Badnjevo“, mehanizacije i ljudstva kao i mesta za zakopavanje eventualno uginulih i eutaniziranih svinja;

6) Posle izvršenih mera u naselju Radujevac, izvršiti i obilazak ostalih naselja u pograničnom delu sa Rumunijom;

7) Pojačati mere nadzora nadležnih inspekcijskih službi na zabrani dovoženja i prometa svinja i svinjskih mesnih prerađevina za vreme trajanja predstojeće manifestacije – vašara na teritoriji opštine Negotin. U tom cilju uspostaviti saradnju i sa Upravom carina i njihovim službenicima na sprečavanju uvoza i prenošenja svinjskog mesa i mesnih prerađevina sa teritorije Republike Rumunije i Bugarske u Republiku Srbiju.

Vladimir Veličković, komandant Štaba uputio je apel svim članovima štaba, nadležnim službama i institucijama koje imaju obavezu da reaguju i preduzmu sve preventivne i operativne mere na sprečavanju pojave i širenja ove bolesti na teritoriji opštine Negotin, da ozbiljno pristupe ovom zadatku i krajnje odgovorno i bez odlaganja izvrše sve naložene i dogovorene mere.

Izvor: negotin.rs

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts