четвртак, 25 априла, 2024

20 godina sa vama
„Antika fest“ od 28. do 30. avgusta na Romulijani

„Antika fest“ od 28. do 30. avgusta na Romulijani

,,Antika fest” na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara, obnovljen posle dve godine pauze, ponudiće publici od 28. do 30. avgusta tri pozorišne i scensko-muzičke predstave, objedinjene sloganom ,,Umetnost sećanja”, kao i prateći program.

Svečano otvaranje festivala je u sredu 28.avgusta u 18:00 sati , nakon čega će biti održana debata ,,Nove pozorišne prakse i antički tekst”. Učestvuju: teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić. Za 19:30 sati zakazana je zaječarska premijera predstave “Žene iz Troje” prema tekstu Evripida, u režiji
Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” i Dunavfesta.

U četvrtak 29.avgusta od 18:00 sati predviđena je promocija knjige ,,Car i Galilejac”, U pitanju je predstavljanje prvog izdanja ove drame Henrika Ibzena u Srbiji , u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Učestvuju: Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg, Nebojša Bradić, reditelj, Bora Babić, urednik Akademske knjige i glumci Ivan Zarić, Vlado Кerošević i Tihomir Stanić. Od 19:30 sati na programu je scensko-muzička predstava ,,Opsada i pad Кonstantinopolja “po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Gradskog pevačkog društva “Stevan Mokranjac” iz Zaječara.

U petak 30.avgusta za 18:00 sati zakazana je promocija knjige ,,Metaarheologija”, Staše Babić, u izdanju Clia. Učestvuju: prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni
urednik Izdavačke kuće Clio. Od 19:30 sati publika će moći da pogleda predstavu ,,Odiseja “po tekstu Homera, u adaptaciji i režiji Vlade Кeroševića , u izvođenju studentata Akademije umjetnosti iz Tuzle.

Tokom trajanja festivala, od 28. do 30.avgusta, biće obezbeđen besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17:00 i u 18:00 sati ispred Amana. Organizatori ,,Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju (ili i jedno i drugo) sa sajta www.tvistok.com u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Related posts